Expertise rond hardlopen in Meppel wordt gebundeld

‘Bij deze wisselwerking heeft iedereen baat’

 Meppel Het aantal hardlopers groeit al jaren achtereen en heeft door de coronaperikelen alleen maar een extra boost gekregen. Reden voor vier sportieve Meppelers om de koppen bij elkaar te steken en een Meppeler Hardloop Expertise Collectief op te richten.

In dat collectief – aangezwengeld door hardlooptrainer Cor Knipmeijer – hebben Jeroen Vriend van sportzaak Vriend-Bralten, Christiaan Esselbrugge van Stadtmüller Orthopedie en Ruud Vermeer van Prima Life zich bij Knipmeijer aangesloten. „De gedachte hierachter is om de hardlopers in Meppel en omgeving zo goed mogelijk te bedienen”, zegt Knipmeijer. Hij is niet alleen trainer bij atletiekvereniging De Sprinter, maar ook eigenaar van Doorlopend Beter en specialist in Chi running. „Het gaat om de hardloopschoen, begeleiding door een fysiotherapeut, het gebruik van een eventuele sportzool en de techniek van het lopen.” Knipmeijer weet als geen ander dat op dat laatste vlak nog enorm veel winst valt te behalen.

Voetballers

Ondernemer Jeroen Vriend is blij met de samenwerking. „Ik verkocht hardloopschoenen vooral aan voetballers die fit wilden blijven. Ik richt me nu ook op de hardlopers met specialistisch advies, we gaan tevens videoanalyses maken. Gezamenlijk ontstaat een wisselwerking waarbij iedereen baat heeft. Indien nodig meet Christiaan de klant een zooltje aan en gaat hij zelfs even mee naar de winkel”, stelt Vriend. Knipmeijer benadrukt dat Vriend-Bralten zelfs nog een stap verder gaat dan menige specialistische hardloopschoenenwinkel. „Je kunt bij Jeroen ook minimalistische hardloopschoenen kopen, daar is een toenemende vraag naar en je moet er nu voor naar Arnhem.” Minimalistische schoenen – dat zijn exemplaren zonder al te veel demping – worden bijvoorbeeld veel bij Chi running gebruikt.

Bij hardlopen hóren blessures of ongemakken aan de voet. „Juist in deze coronaperiode ontstaan veel blessures, die kunnen met onderliggende klachten te maken hebben. En daarom is het fantastisch dat we onze expertise bundelen”, zegt de trainer.

Christiaan Esselbrugge stelt vast dat de gemiddelde hardloper niet veel schoenen koopt. Als voormalige loper – een blessure bracht hem bij crossfit – stelt hij vast dat mensen pas bij hem als orthopeed komen als ze klachten hebben. „Eerst heb je de techniek, dan de kracht en daarna de schoen. Dan komen wij pas in beeld, mensen vragen zich af of er iets mis is met hun voet. Maar we hebben ook damestopvoetballers die zich bij ons sportzolen of therapeutische zolen laten aanmeten, alles om geen blessures te krijgen.” Voor de orthopeed is de schoen de basis. „Steunzolen vormen een mooie toegevoegde waarde. Ik heb het liefst dat ik klanten kan doorverwijzen naar Ruud of Cor, zo moet ik naar mijn vak kijken. Maar sommige klachten kunnen nu eenmaal niet zonder zool.”

Aanvulling

Ruud Vermeer noemt zijn werkgever Prima Life een goede aanvulling. „Bij ons kunnen geblesseerde sporters aan hun herstel werken, maar wij kunnen ook constateren dat ze andere schoenen nodig hebben. En Christiaan heeft ook een spreekkamer in Spectrum, waar wij zitten.”

Het expertisecentrum is binnenkort bereikbaar voor alle vragen met betrekking tot hardlopen. „Op termijn willen we ook themabijeenkomsten organiseren, en bijvoorbeeld workshops met hartslagmeters ”, aldus Knipmeijer.

ARTIZZL MEDIA / PETER NEFKENS

Meer weten? Kijk op www.primalife.nl,  of op www.doorlopendbeter.nl., www.vriendbraltensport.nl, www.stadtmuller.nl